Składniki:
- 2,5 szklanki mąki (oraz 2 łyżki póżniej)
- cukier waniliowy
- szklanka cukru (najlepiej drobnego)
- 5 jaj
- szklanka oleju
- szklanka napoju gazowanego (jakakolwiek, np. oranżada)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy olej, żółtka, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Następnie dodajemy napój gazowany i znów mieszamy. Na koniec ubijamy białka i dodajemy do zmikswanego ciasta. Lekko mieszamy łyżką.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Następnie na przemian dodajemy raz część z mąką i raz część z kakao.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 45-60 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz