Jeszcze w piekarniku |
Składniki:
- 500g mąki
- 2 kopiaste łyżki masła
- 2/3szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szkl. mleka
- 1 jajko do posmarowania
- 4 łyżki maki
- 3 łyżki cukru
- 25g masła
Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuszczamy w odrobinie mleka ( ja dodałam 2 łyżki mąki). Odstawiamy pod przykryciem na 15-20minut do wyrośnięcia rozczynu. Resztę mleka i cukru podgrzewamy, dodajemy masło, by się rozpuściło, studzimy. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy rozczyn, mieszamy. Następnie wlewamy wystudzone masło z mlekiem oraz jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto. odkładamy je w najcieplejsze miejsce w mieszkaniu przykrywamy i dajemy mu rosnąć przez 1-1,5 godz. Wyszły mi z tego 3 chałki. ciasto podzieliłam na 3 części, każdą część podzieliłam na 3 paski i plotłam warkocze, koniec zawinąć pod spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy kruszonką (wszystkie składniki ze sobą wyrobić). Zapiekamy w 160 stopniach ok 30 minut. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz