pyszne babeczki

pyszne babeczki

wtorek, 18 lutego 2014

Fajitas


To przepis dla tych co lubią kuchnie meksykańską. Wszystko nakładamy na tortille i voila. SMACZNEGO!


Składniki:

(4 porcje)

  •  filety z piersi kurczaka - 4 duże

Składniki marynaty mięsa:

  •  kolendra suszona, mielona - 1 łyżka
  •  imbir suszony, mielony - 1 łyżeczka
  •  chili kruszone - 1/3 łyżeczki
  •  czosnek - 4 ząbki
  •  sól - 1 łyżeczka
  •  sok z limonki - wyciśnięty z 2 limonek
  •  oliwa - 4 łyżki

  •  papryka czerwona - 2 szt.
  •  papryka zielona - 2 szt.
  •  papryka żółta - 2 szt.
  •  cebula biała lub czerwona - 4 średnie szt.
  •  oliwa - do smażenia
  •  świeża kolendra posiekana - garść
  •  sól i pieprz - do smaku

Dodatki:

- gęsta, kwaśna śmietana - 200 g

- papryczki jalapeno z puszki - 80 g

- tortille pszenne - 20 szt.

- dip salsa fresca (ze świeżych pomidorów, cebuli, kolendry)

- dip guacamole



Przygotowanie:



Pierś kurczaka pokroić w paski grubości 0,5 cm i zamarynować we wszystkich składnikach marynaty wymienionych powyżej. Paprykę oczyścić i pokroić w paski grubości 0,5 cm. Cebulę pokroić w piórka. 



Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i jeszcze raz nagrzać. Wrzucić mięso i krótko smażyć, mieszając od czasu do czasu, do uzyskania złotego koloru - mięso powinno pozostać soczyste. Dodać warzywa (najpierw cebulę, a po kilku chwilach paprykę) i jeszcze chwilę podsmażyć - warzywa powinny pozostać chrupiące. 



Wyłożyć podsmażone mięso z warzywami na naczynie do serwowania. Po wierzchu posypać pokrojoną, świeżą kolendrą. Podawać z tortillami z mąki pszennej, dipami, kwaśną śmietaną i papryczkami jalapeno. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz