To przepis dla tych co lubią kuchnie meksykańską. Wszystko nakładamy na tortille i voila. SMACZNEGO!
Składniki:
(4 porcje)
- filety z piersi kurczaka - 4 duże
Składniki marynaty
mięsa:
- kolendra suszona, mielona - 1 łyżka
- imbir suszony, mielony - 1 łyżeczka
- chili kruszone - 1/3 łyżeczki
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- sok z limonki - wyciśnięty z 2 limonek
- oliwa - 4 łyżki
- papryka czerwona - 2 szt.
- papryka zielona - 2 szt.
- papryka żółta - 2 szt.
- cebula biała lub czerwona - 4 średnie szt.
- oliwa - do smażenia
- świeża kolendra posiekana - garść
- sól i pieprz - do smaku
Dodatki:
- gęsta, kwaśna śmietana
- 200 g
- papryczki jalapeno z
puszki - 80 g
- tortille pszenne - 20
szt.
- dip salsa fresca (ze
świeżych pomidorów, cebuli, kolendry)
- dip guacamole
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w
paski grubości 0,5 cm i zamarynować we wszystkich składnikach
marynaty wymienionych powyżej. Paprykę oczyścić i pokroić w
paski grubości 0,5 cm. Cebulę pokroić w piórka.
Na rozgrzaną patelnię wlać
oliwę i jeszcze raz nagrzać. Wrzucić mięso i krótko smażyć,
mieszając od czasu do czasu, do uzyskania złotego koloru - mięso
powinno pozostać soczyste. Dodać warzywa (najpierw cebulę, a po
kilku chwilach paprykę) i jeszcze chwilę podsmażyć - warzywa
powinny pozostać chrupiące.
Wyłożyć podsmażone mięso
z warzywami na naczynie do serwowania. Po wierzchu posypać
pokrojoną, świeżą kolendrą. Podawać z tortillami z mąki
pszennej, dipami, kwaśną śmietaną i papryczkami jalapeno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz