Składniki:
ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 1/2 łyżeczki drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 12 dużych pieczarek
- czerwona papryka
- 20dag wędzonego boczku
- duża cebula
- szklanka startego sera mozarella
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- po łyżeczce: bazylii, oregano, rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko na galzure
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę, boczek w drobne paski.
Na patelni rozgrzać olej,
wrzucić boczek
(chwilę podsmażyć), później cebulkę i pieczarki. Podsmażyć do
miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić
Drożdże
rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać
wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny.Można to zrobić w
automacie do chleba.
Ciasto
podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować owalne placki.
Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć resztę nadzienia.
Boki dokładnie skleić (można użyć jajka).
Pierogi
ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w
180*C.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz