Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 4-5 szklanek wody
- 1 kostka warzywna (w oryginale również była jedna)
- 2 liście laurowe
- kurkuma
- sól, pieprz
- tymianek
- ser żółty
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 jajka i bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy w garnku. Dodajemy ryż. Rozpuszamy kostkę warzywną i dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i kurkume. Gotujemy, aż ryż wchłonie cały bulion i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę ser żółty. Po ostygnięciu do ryżu dodajemy mąki, bułki tartej i tymianku. Dokładnie mieszamy. Następnie nabieramy ryż, formujemy z niego kulki i do środka wkładamy kostkę sera żółtego. Formujemy, aż nam się składniki skończą. Potem kulki ryżowe obtaczamy w jajku i w bułce tartej i smażymy na patelni. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Wyglądają pysznie. Spróbuję w weekend. :)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jadłam. :)
OdpowiedzUsuń