pyszne babeczki

pyszne babeczki

środa, 30 sierpnia 2017

Marcinek

To już mój trzeci raz kiedy go zrobiłam. Dość łatwy, ale masa przy nim roboty. Można by powiedzieć, że na cały dzień, kiedy ktoś ma tylko jeden piekarnik lub jeden prodiż. Jednak jak się ktoś postara, to wynik może być niesamowity. Jest to moje ulubione ciasto. Gorąco polecam!




Składniki:
Placki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki sody
Masa:
  • 1L śmietany 36%
  • 400 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Placki:
Ze składników na placki zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 12 części. Części rozwałkować na cienkie i równe dookoła placki. Ważne jest, aby placki były bardzo cienkie. Każdy rozwałkowany placek piec 7-8 min w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). 
Masa:
Do miski wlać śmietanę 36% i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietanę 18% i dalej ubijać (obie śmietany muszą być dobrze schłodzone). Dodać sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masę smarować placki (około 3-4 łyżki na każdy placek). Wierzch posmarować resztą masy. Można posypać zmiksowanymi herbatnikami i kakao. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz