Składniki:
Placki:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- jajko
- żółtko
- 125 g masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki sody
Masa:
- 1L śmietany 36%
- 400 g śmietany 18%
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Placki:
Ze składników na placki zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 12 części. Części rozwałkować na cienkie i równe dookoła placki. Ważne jest, aby placki były bardzo cienkie. Każdy rozwałkowany placek piec 7-8 min w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu).
Masa:
Do miski wlać śmietanę 36% i ubić. Pod koniec ubijania dodać śmietanę 18% i dalej ubijać (obie śmietany muszą być dobrze schłodzone). Dodać sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masę smarować placki (około 3-4 łyżki na każdy placek). Wierzch posmarować resztą masy. Można posypać zmiksowanymi herbatnikami i kakao. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz