Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 50 g masła
Nadzienie:
- 70g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnku i odstawić do ostygnięcia (może być lekko ciepłe). Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i 1-2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Reszte mąki wsypać do miski. Dodać reszte cukru, jajka, sól, roztopione masło i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, które powinno być elastyczne i odstawić do wyrośnięcia (również przykryć ściereczką). W międzyczasie roztopić masło do nadzienia i wymieszać cukier brązowy z cynamonem. Przygotować formę keksową o długości 25 cm i wysmarować ją masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę i zagnieść. Następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 lub 30x50. Rozwałkowane ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 prostokątów o szerokości 10 cm. Potem położyć jeden na drugim i pokroić jeszcze na 6 kawałków. Takie kawałki układać na blasze bokiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez 30-35 min (można przykryć folią aluminiową jeśli wierzch za bardzo się rumieni). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz