pyszne babeczki

pyszne babeczki

środa, 19 września 2018

Drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania

To ciasto różni się od wszystkich innych jakie robiłam. Różnica polega na tym, że tego ciasta się nie kroi, a odrywa. Bardzo ciekawe i smaczne ciasto z cynamonem i cukrem brązowym. Idzie tak szybko, że 2h i połowy ciasta już nie było. Gorąco polecam!


Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła
Nadzienie:
  • 70g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w garnku i odstawić do ostygnięcia (może być lekko ciepłe). Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i 1-2 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Reszte mąki wsypać do miski. Dodać reszte cukru, jajka, sól, roztopione masło i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, które powinno być elastyczne i odstawić do wyrośnięcia (również przykryć ściereczką). W międzyczasie roztopić masło do nadzienia i wymieszać cukier brązowy z cynamonem. Przygotować formę keksową o długości 25 cm i wysmarować ją masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deskę i zagnieść. Następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 lub 30x50. Rozwałkowane ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 prostokątów o szerokości 10 cm. Potem położyć jeden na drugim i pokroić jeszcze na 6 kawałków. Takie kawałki układać na blasze bokiem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez 30-35 min (można przykryć folią aluminiową jeśli wierzch za bardzo się rumieni). Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz