pyszne babeczki

pyszne babeczki

sobota, 7 stycznia 2017

Kulki ryżowe nadziewane serem żółtym

Zrobiłam je na sylwestra z przyjaciółmi. Było z tym trochę roboty, ale wszytkim smakowało. Ja zrobiłam na większą ilość niż w oryginale. W oryginale wszytko o połowe mniej. Polecam!
Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 4-5 szklanek wody
  • 1 kostka warzywna (w oryginale również była jedna)
  • 2 liście laurowe
  • kurkuma
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • ser żółty 
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka i bułka tarta do panierki
Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy w garnku. Dodajemy ryż. Rozpuszamy kostkę warzywną i dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i kurkume. Gotujemy, aż ryż wchłonie cały bulion i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w kostkę ser żółty. Po ostygnięciu do ryżu dodajemy mąki, bułki tartej i tymianku. Dokładnie mieszamy. Następnie nabieramy ryż, formujemy z niego kulki i do środka wkładamy kostkę sera żółtego. Formujemy, aż nam się składniki skończą. Potem kulki ryżowe obtaczamy w jajku i w bułce tartej i smażymy na patelni. Podajemy na ciepło. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz