Składniki:
- 250 ml mocnej kawy
- 400 g herbatników (część jest do posypania na wierzch)
- 500 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 10 g żelatyny
- mała garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ale nie wrzącej) i studzimy ciągle mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i do ubitej dodajemy żelatynę, ponownie dokładnie miksując całość. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami zamoczonymi w kawie. Na herbatniki wykładamy masę, przykrywamy warstwą herbatników namoczonych w kawie i powtarzamy do ukończenia składników. Ostatnią czynnością powinna być masa. Wierzch posypujemy zmiksowanymi orzechami i herbatnikami. Wkładamy do lodówki na 3 godz lub na całą noc (jak komu wygodnie).Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz