pyszne babeczki

pyszne babeczki

poniedziałek, 17 października 2016

Kawowe ciasto herbatnikowe

Zrobiłam je wczoraj na urodziny mojej mamy. Niby tylko herbatniki namoczone w kawie z bitą śmietaną, ale wyszło niesamowite. Aż nie mogę się opędzić od niego. Od teraz jest to jedno z moich ulubionych ciast. Przepis znalazłam na stronie Szpileczki i babeczki i trochę zmodyfikowałam.



Składniki:

  •  250 ml mocnej kawy
  • 400 g herbatników (część jest do posypania na wierzch)
  • 500 ml śmietany 30% 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10 g żelatyny
  • mała garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ale nie wrzącej) i studzimy ciągle mieszając. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i do ubitej dodajemy żelatynę, ponownie  dokładnie miksując całość. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami zamoczonymi w kawie. Na herbatniki wykładamy masę, przykrywamy warstwą herbatników namoczonych w kawie i powtarzamy do ukończenia składników. Ostatnią czynnością powinna być masa. Wierzch posypujemy zmiksowanymi orzechami i herbatnikami. Wkładamy do lodówki na 3 godz lub na całą noc (jak komu wygodnie).Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz