Ciasto:
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 100-150 g zimnego masła
- Ewentualnie łyżeczka soku z cytryny
Wierzch:
- Kilka jabłek obranych i wydrążonych ze środka
- 2 - 3 łyżeczki galaretki cytrynowej
- Ewentualnie cukier brązowy lub trzcinowy
- Budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Dodać żółtka, masło i ewentualnie cytrynę. Szybko ugniatamy ręką, żeby nie zdążyło się zagrzać. Gładkie ciasto w całości owijamy folią i wkładamy do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło (w zamrażarce szybciej). Jabłka kroimy w kostkę i dokładamy do miski. Wsypujemy do nich galaretkę i odkładamy. Foremki smarujemy masłem i obkładamy kruchym ciastem. Na to nakładamy jabłka i pieczemy przez 20 - 25 min w 180 stopniach. Gotujemy budyń i nakładamy na gotowe tartaletki. SMACZNEGO!
Ps: cukier brązowy sypiemy na gotowe tartaletki i pieczemy przez 10-15 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz