Składniki:
Ciasto:
- 125g margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 litra mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemiaczanej
- 1 żółtko
- 200g masła (można dać mniej)
- ok. 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
Ciasto:
Wodę wraz z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko wymieszać i postawić na ogniu, chwilę ucierać i zostawić do ostygnięcia. Kiedy już wystygnie, dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku ucierać mikserem. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia (można część tego ciasta nałożyć najpierw, a potem drugą, wtedy mamy od razu 2 ciasta). Wstawić na 10 minut do nagrzanego do 230 st. C potem zmniejszyć temp. do 200st. C i piec jeszcze 20minut.
Krem:
Z mleka odlać 2/3 szklanki, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodajemy mąkę, żółtko, cukier i dobrze wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać i wymieszać, gotować budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią, żeby nie zrobił nam się korzuh na budyniu i odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Ciasto przecinamy na pół (jeżeli zrobiliście drugim sposobem to nie przecinajcie), rozsmarowujemy krem na jednym placku, przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz