pyszne babeczki

pyszne babeczki

sobota, 14 czerwca 2014

Karpatka

Robiłam to ciasto bardzo dawno temu. Dopiero teraz wstawiam ten przepis na bloga. Wyszło pyszne. Polecam! Nie mam zdjęcia tego ciasta, ale jak kiedyś zrobię to wstawię.



Składniki:
 Ciasto:
  • 125g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemiaczanej
  • 1 żółtko 
  • 200g masła (można dać mniej)
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Ciasto:
Wodę wraz z margaryną zagotować. Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko wymieszać i postawić na ogniu, chwilę ucierać i zostawić do ostygnięcia. Kiedy już wystygnie, dodajemy proszek do pieczenia i po jednym jajku ucierać mikserem. Tak przygotowane ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika, przykrytej papierem do pieczenia (można część tego ciasta nałożyć najpierw, a potem drugą, wtedy mamy od razu 2 ciasta). Wstawić na 10 minut do nagrzanego do 230 st. C potem zmniejszyć temp. do 200st. C i piec jeszcze 20minut.
Krem:
Z mleka odlać 2/3 szklanki, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodajemy mąkę, żółtko, cukier i dobrze wymieszać. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać i wymieszać, gotować budyń. Zdjąć z ognia, przykryć folią, żeby nie zrobił nam się korzuh na budyniu i odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Ciasto przecinamy na pół (jeżeli zrobiliście drugim sposobem to nie przecinajcie), rozsmarowujemy krem na jednym placku, przykrywamy drugim i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz