pyszne babeczki

pyszne babeczki

niedziela, 2 marca 2014

Muszle nadziewane mięsem mielonym

Zrobiłam to raz w życiu, u babci. Zwlekałam z tym daniem, bo nie miałam jak go zrobić, ale szczęście mi dopisało i ostatecznie zrobiłam je u babci. Gwarantuje że wam posmakuje.



Składniki:
  • Ok. 300g mielonego mięsa 
  • niewielka cebula
  • marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • pomidory w puszce
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 16 muszli makaronowych (duże muszle)
  • starty ser do posypania (ok. 200g)
  • sól i pieprz
  • oregano
Sposób przygotowania:
Muszle ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mięso podsmaż na oliwie. Drobno pokrojoną cebulę i marchew dodaj posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano do smaku. Całość duś ok. 15 minut. Pomidory obierz i pokrój na niezbyt drobne kawałki, ułóż na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj sól, pieprz i posiekany czosnek. Muszle wypełnij farszem, ułóż na pomidorach, posyp startym serem. Zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz