pyszne babeczki

pyszne babeczki

sobota, 3 listopada 2012

Spaghetti neapolitańskie (czyli bez mięsa)

To spaghetti je moja siostra, bo nie lubi innego. Robi je sama i zawsze takie samo, uwielbia je. Ja osobiście wolę bolognese, co będzie w innym przepisie. 
Sĸładniki
  • pomidory w puszce lub kartoniku 1 szt. (mogą być też świeże)
  • czosnek 2 ząbki
  • suszona bazylia
  • 20dkg sera żółtego
  • makaron spaghetti (pół paczki)
  • sól
Sposób przygotowania
SOS
Otwórz puszkę (lub karton) z pomidorami i przełóż je do rondelka. Dodaj pół łyżeczki soli i łyżkę bazylii (może być suszona). Obierz dwa ząbki czosnku, przeciśnij je w wyciskaczu i dodaj do pomidorów. Gotuj sos na bardzo małym ogniu do momentu, aż zacznie bulgotać. Cały czas mieszaj go łyżką, by nie przywarł do dna.
MAKARON
Nalej około pół garnka wody, wsyp do niej łyżeczkę soli i zagotuj. Do gotującej się wody włóż makaron, najlepiej wlać oleju żeby się nie skleiły (absolutnie nie należy go łamać!). Makaron powinien gotować się około 8 min, by nie był zbyt miękki. Ugotowany makaron odcedź na durszlaku. Zetrzyj ser żółty na drobnej tarce. Nałóż makaron na talerze, polej sosem i posyp żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz