- 11/2 szklanki mąki pszennej
- 11/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 paczki drożdży
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek masła
- 4 łyżki kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka soli
- olej (do natłuszczenia foremki)
- bułka tarta (do posypania foremki)
Kaszę prażymy na suchej patelni, a masło rozpuszczamy na wolnym ogniu, pilnując jednak, by się nie przyrumieniło. studzimy. Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru, a gdy się ruszą, wlewamy je do przesianej mąki. Zagniatamy ciasto przez mniej więcej 15min, a następnie dodajemy przygotowane wcześniej kaszę i masło. Wyrabiamy jeszcze 10min. i odkładamy ciasto na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Odstawiamy jeszcze na 20min, by podrosło, a potem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Pieczemy mniej więcej 45min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz