Składniki:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- torebka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki masła
- 6 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 750 g porzeczek
- 4 białka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
topimy i chłodzimy masło. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i mleko. Natłuszczoną blechę oprószamy bułkę tartą. Przekładamy do niej ciasto i równo rozsmarowujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 min. Porzeczki skubiemy z gałązek, płuczemy i odsączamy. Schłodzone białko mieszamy z sokiem z cytryny i ubijamy. Do sztywnej piany dodajemy porzeczki. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim wcześniej przygotowaną masę bezową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 min.Smacznego!
Ps. Bałam się że białko razem z sokiem się nie ubije, ale śmiało można i tak. Ubiło się bez problemów.
Ps. Bałam się że białko razem z sokiem się nie ubije, ale śmiało można i tak. Ubiło się bez problemów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz