pyszne babeczki

pyszne babeczki

czwartek, 11 sierpnia 2016

Ciasto z porzeczkami pod pierzynką


Ciasto znalezione w internecie, bardzo smaczne. Polecam!


Składniki:
Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 kopiaste łyżki masła
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 750 g porzeczek
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
topimy i chłodzimy masło. Żółtka ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i mleko. Natłuszczoną blechę oprószamy bułkę tartą. Przekładamy do niej ciasto i równo rozsmarowujemy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15 min. Porzeczki skubiemy z gałązek, płuczemy i odsączamy. Schłodzone białko mieszamy z sokiem z cytryny i ubijamy. Do sztywnej piany dodajemy porzeczki. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Rozsmarowujemy na nim wcześniej przygotowaną masę bezową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 20 min.Smacznego!

Ps. Bałam się że białko razem z sokiem się nie ubije, ale śmiało można i tak. Ubiło się bez problemów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz