Składniki:
Ciasto:
- 135g Mąki
- 35g Cukru
- 100g Masła
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub z połową laski wanilii w moim przypadku)
- 300g Twarogu
- jajko
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub druga połowa laski wanilii w moim przypadku)
Wierzch:
- 2 jabłka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru
- 1-2 łyżki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
Wszystkie składniki na ciasto ze sobą mieszamy, aż zrobi się kruszonka. Ciasto zagniatamy do jednolitej masy. Formę na tartę smarujemy masłem i obtaczamy w bułce tartej. Wykładamy na to ciasto. Pieczemy ciasto w 180 stopniach przez 10 min. Twaróg ucieramy z cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Jabłka pokroić na półplasterki. Farsz wylać na ciasto, ułożyć na nim plasterki jabłka i posypać cukrem i cynamonem. Pieczemy również w 180 stopniach przez 45 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz