Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka drożdży
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200ml ciepłej wody
- szczypta soli
- sól gruboziarnista do posypania
- rozmaryn do posypania
- Parę grubych plastrów wędliny pokrojonych w kostkę
- 150g Sera mozzarelli
- żółty ser do posypania
- kawałek boczku
- puszka pomidorów
- liście szpinaku
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie dodajemy oliwę z oliwek. Dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Na patelni smażymy czosnek, szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wędlinę i boczek. Następnie dodajemy pomidory. Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Na ciasto dodajemy przesmażony farsz, mozzarelle i posypujemy serem żółtym. Zwijamy ciasto krótszym bokiem uzyskując dużą roladę. Posypujemy całość rozmarynem oraz polewamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 30 min. Kroimy w grube paski. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz