pyszne babeczki

pyszne babeczki

niedziela, 8 grudnia 2013

Spaghetti z sosem z suszonych pomidorów

idealne danie na obiado-kolację
Składniki
  • 20 dag makaronu spaghetti (może być kukurydziany)
  • 10 dag tofu (ja dałam mięso)
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • kilka pomidorków cherry
  • 1/4 szklanki drylowanych zielonych oliwek z zalewą
  • 2 łyżki podprażonych orzeszków pinii
  • liście świeżej bazylii do dekoracji
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego peperoncino
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • woda i sól
Przygotowanie
Na patelnie wlewamy oliwę i dorzucamy tofu pokrojone w kostkę i peperoncino. Po minucie smażenia dorzucamy suszone pomidory, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy około 5 minut. Po kilku minutach gdy jeszcze jest niedogotowany, odcedzamy wodę. Pod koniec dodajemy oliwki wraz z zalewą i po zagotowaniu miksujemy na jednolitą masę. Wrzucamy makaron na wrząca wodę z solą. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, dorzucamy posiekaną drobno pietruszkę i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę, wrzucamy niedogotowany makaron i solimy sporą szczyptą soli. Cały czas mieszając czekamy aż makaron wchłonie wodę, a oliwa i pietruszka nasycą go smakiem.
Nakładamy spaghetti na talerze, na środku nakładamy gęsty sos, posypujemy prażonymi orzeszkami pinii, dekorujemy pomidorkami cherry i bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz