Składniki:
Spód:
- 150g masła lub margaryny
- 150g biszkoptów
Masa serowa:
- 500g owoców (mogą być truskawki, porzeczki, maliny, itp.)
- 500g twarogu (najlepiej półtłósty)
- 400g jogurtu naturalnego
- 200g cukru (najlepiej pudru)
- 250g śmietany 30%
- 4 łyżki żelatyny
- Cukier waniliowy
Spód:
Masło lub margarynę topimy i mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze biszkoptami. Wyłożyć na dno tortownicy i schłodzić.
Masa serowa:
Owoce myjemy, odszypułkowujemy, miksujemy i przecieramy przez sitko.
Twaróg ucieramy z jogurtem i cukrem. Dodajemy cukier waniliowy oraz przetarty mus z owoców. Chwilę miksujemy. Żelatynę moczymy w 1/4 szklance zimnej wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewając rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia (ale nie za długo bo inaczej żelatyna stanie się galaretką) . Śmietanę ubijamy na sztywno. Przestudzoną żelatynę powoli wlewamy do masy cały czas miksując. Ubitą śmietanę dodajemy do masy i mieszamy. Wylać na schłodzony spód i włożyć do lodówki, aby masa stężała. SMACZNEGO!
Potwierdzam, było pyszne. :) Zwłaszcza te bez cukru, z miodem. Polecam również. Szkoda, że "było"...
OdpowiedzUsuń