pyszne babeczki

pyszne babeczki

sobota, 3 października 2015

Ciasto owocowe na zimno

To ciasto idealnie nadaje się na lato. Robiłam je 2 razy, raz normalnie, a drugi raz zamiast cukru dodałam miodu i oba wyszły pysznie. Dodawałam też różne owoce, raz porzeczki, truskawki i maliny, a czasem bez porzeczek. Spód wyszedł troche twardy, ale samo ciasto było bardzo dobre, Polecam!


Składniki:
Spód: 
  • 150g masła lub margaryny
  • 150g biszkoptów

Masa serowa:
  • 500g owoców (mogą być truskawki, porzeczki, maliny, itp.)
  • 500g twarogu (najlepiej półtłósty)
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 200g cukru (najlepiej pudru)
  • 250g śmietany 30%
  • 4 łyżki żelatyny
  • Cukier waniliowy
Sposób przygotowania: 
Spód:
Masło lub margarynę topimy i mieszamy ze zmiksowanymi w blenderze biszkoptami. Wyłożyć na dno tortownicy i schłodzić.

Masa serowa:
Owoce myjemy, odszypułkowujemy, miksujemy i przecieramy przez sitko.
Twaróg ucieramy z jogurtem i cukrem. Dodajemy cukier waniliowy oraz przetarty mus z owoców. Chwilę miksujemy. Żelatynę moczymy w 1/4 szklance zimnej wody i czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewając rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia (ale nie za długo bo inaczej żelatyna stanie się galaretką) . Śmietanę ubijamy na sztywno. Przestudzoną żelatynę powoli wlewamy do masy cały czas miksując. Ubitą śmietanę dodajemy do masy i mieszamy. Wylać na schłodzony spód i włożyć do lodówki, aby masa stężała. SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Potwierdzam, było pyszne. :) Zwłaszcza te bez cukru, z miodem. Polecam również. Szkoda, że "było"...

    OdpowiedzUsuń