Składniki
- 75dag mąki pszennej
- 1,5 sztuki masła
- 4 jajka
- 5dag drożdży
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 400ml mleka
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Drożdże rozrobić z masłem, mlekiem i cukrem, aż masło rozpuści się.Do mleka z masłem i cukrem dodać mąkę i 3 jajka. Ciasto wyrabiać energicznymi ruchami ręki i odstawić do wyrośnięcia. Kostkę bardzo miękkiego masła rozetrzeć z pozostałym cukrem i cynamonem na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice. Oderwać 1/3 ciasta i rozwałkować na placek pasujący do przygotowanej formy. Ułożyć go na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie. Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt, posmarować masą cynamonową i zwinąć w rulon. Przygotowane ciasto pokroić w 2(centymetrowe) kawałki i układać na spodzie drożdżowego ciasta. Odczekać aż ciasto trochę podrośnie i posmarować je roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec w 170o przez 35min. Jeżeli wierzch za szybko się zarumieni, przykryć ciasto folią aluminiową i dalej piec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz